7 добавки, които да не прибавяме към салатата си
Салатата, често пъти, се счита за здравословна, но скучна и безвкусна храна, която хората включват в ежедневната си диета, за да се поддържат здрави и във форма. Иновациите и експериментите в кухнята правят салатата луксозна и привлекателна. Тук сме изготвили списък със 7 често срещани неща, които се добавят към салатата, за да я направят по-луксозна и които трябва да се избягват, ако все пак, човек иска да запази идентичността на думата “салата”. Разгледайте.
Кремообразен дресинг
Добавяйки дресинг със сирене или друг течен дресинг към салатата си, наистина я прави много апетитна, но в същото време, я прави нездравословна за тялото. Сосовете от подобен сорт съдържат много калории и мазнини, които помагат за качването на килограми и водят до пълнота.
Паста
Според шеф-готвачите, в салатите с паста, пастата е бяла, което я прави изключително богата на рафинирани въглехидрати. Консумирането на такова ястие като салата може да доведе до повишение нивото на калориите и съответно качване на килограми. Шефовете препоръчват замяната на пастата с ориз или киноа.
Глазирани ядки
Тези ядки могат да направят салатата ви да изглежда много добре, но самите те далеч не са полезни за вас. С високо съдържание на захар, те често са намазани с тънък слой от масло карамелизирана захар, които правят салатата нездравословна.
Пържени гарнитури
Дали ще бъде пържен лук или нудли, всичко пържено е лошо за човешкото тяло и трябва да избягвате добавянето на подобни съставки в салатата си. Също така имат високо съдържание на калории, които също водят до дебелеене.
Дресинг без мазнини
Ако името му ви изкушава да добавите такъв сос към салатата си от пресни плодове или зеленчуци, нека ви информираме, че когато мазнините биват отстранени, производителите добавят допълнителна захар, за да подобрят и балансират вкуса на соса. Според експертите, добавената захар е много по-вредна от мазнините.
Крутони
Направени от хляб, крутоните са най-лесния начин да направите салатата си нездравословна. Не само, че по този начин добавяте рафинирани въглехидрати към салатата, ами и нов източник на калории. Също така, те имат и високо на натрий, който повишава кръвното налягане.
Царевица
Царевицата е богата на нишестени въглехидрати, които незабавно повдигат нивата на калории. В случай, че искате да добавите цвят към салатата си, използвайте листни зеленчуци, цвекло, чушки или моркови.